Prvenstvo Hrvatske - 22 odličja i 4 norme za EJP

Prvenstvo Hrvatske - 22 odličja i 4 norme za EJP
Datum: 01.03.2016

SPLIT: Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u plivanju i Prvenstvo Hrvatske za dobne skupine održano je u Splitu od 25. do 28. veljače 2016. godine. Organizator natjecanja bio je Hrvatski plivački savez i Plivački klub Mornar iz Splita. Natjecanje je održano na 50 metarskom bazenu Poljud uz sudjelovanje 902 natjecatelja iz 33  hrvatska kluba koji su na izlučnim natjecanjima tijekom sezone ostvarili kvalifikacijske norme za sudjelovanje, a koje je odredio Hrvatski plivački savez. Pod stručnim ravnanjem sportskog direktora prof. Ivice Androića Plivački klub Olimp Terme Tuhelj nastupio je sa 8 natjecatelja, 2 plivačice i 6 plivača. Plivačice i plivači iz kategorija kadeta, mlađih juniora, juniora, mlađih seniora i seniora, borili su se za naslove državnih prvaka u osamnaest pojedinačnih i tri štafetne discipline, a najbrži plivači i za  norme za predstojeće Europsko prvenstvo u Londonu i Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Natjecateljski program obuhvatio je jutarnje kvalifikacije i poslijepodnevna finala. Kadetski dio programa plivao se za državne medalje u jutarnjim kvalifikacijama. Sve kadetske grupe bile su finalne. Vidjeli smo odlično plivanje i sve ponajbolje hrvatske plivačice i plivače. Plivački klub Olimp Terme Tuhelj osvojio je ukupno 22 medalje, od toga 11 zlatnih, 6 srebrnih i 5 brončanih. Najuspješnija plivačica bila je Jana Vranić sa osvojienih 10 medalja. Ujedno Jana je isplivala i 4 norme za Europsko juniorsko prvenstvo koje će se ovog srpnja održati u Mađarskoj.


Prvog dana natjecanja u četvrtak popodne plivale su se duge discipline. Karlo Iljaš osvojio je zlatnu medalju u disciplini 1500 metara slobodno u mlađim juniorima i srebrnu u juniorima. Tesa Novak bila je zlatna na 800 slobodno u kadetkinjama i srebrna u mlađim juniorkama. Filip Husnjak bio je peti na 1500 metara slobodno u mlađim seniorimam, a Vili Sivec sedmi u kadetima na 800 slobodno.

Drugog dana je Tesa Novak osvojila je zlatnu medalju na 100 leptir i 400 slobodno u kadetima. U popodnevnom finalu bila je brončana na 400 slobodno u mlađim juniorima. Karlo Iljaš bio je srebrni na 400 slobodo u mlađim juniorima. Filip Husnjak  bio je sedmi na 400 slobodno u mlađim seniorima, a Vili Sivec dva puta deseti na 100 leptir i 400 slobodno u kadetima. Jana Vranić otplivala je normu za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u disciplini 100 leptir.

Tećeg dana natjecanja Jana Vranić osvojila je zlatnu medalju na 200 slobodno u juniorkama, srebrnu u mlađim seniorkama i brončanu u seniorkama. Otlivala je i normu za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu. U disciplini 50 slobodno osvojila je brončanu medalju. Tesa Novak bila je zlatna na 200 slobodno u kadetima i četvrta u mlađim juniorkama. Lovro Futivić bio je šesti na 100 prsno u kadetima. Vili Sivec osvojio je šesto mjesto na 200 leptir u kadetima. Karlo Iljaš bio je deveti na 50 slobodno i 200 slobodno u mlađim juniorima. 

Četvrtog i ujedno zadnjeg dana natjecanja Jana Vranić osvojila je tri zlatne medalje u disciplini 50 leptir i to u seniorskoj, mlađe seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Na 100 slobodno osvojila je zlatnu medalju u juniorskoj, sebrnu u mlađe seniorskoj te brončanu u seniorskoj kategoriji. U obje discipline Jana je isplivala norme za Europsko juniosko prvenstvo. Tesa Novak osvojila je zlatnu medalju u disciplini 100 slobodno u kategoriji kadetkinja i brončanu medalju u kategoriji mlađih juniorki. Uz Tesu i Janu na postolje se također popeo i Karlo Iljaš koji je u disciplini 400 mješovito osvojio srebrnu medalju u kategoriji mlađih juniora. Lovro Futivić se također istaknuo odličnim petim mjestom u kategoriji kadeta u disciplini 200 prsno. Svi plivači pokazali su odlične rezultate te su popravili svoja osobna vremena.

Natjecatelji Plivačkog kluba Olimp Terme Tuhelj; Jana Vranić iz Martinišća, Tesa Novak iz Zaboka, Filip Husnjak iz Klanjca, Karlo Iljaš iz Stubičkih Toplica, Nikola Iveković iz Kumrovca, Manuel Jurak iz Desinića, Lovro Futivić i Vili Sivec iz Zaboka na reprezentativan su način na državnom prvenstvu promovirali županijski slogan Bajka na dlanu. 

Posebno se zahvaljujemo Ivici Čoriću vlasniku Peperoncino picerije u Stobreču, Klanci 4 koji nas je ugostio četiri dana sa svojim delicijama i na kraju u nedjelju počastio i sponzorskom večerom.  Zahvaljujemo naravno i njegovom cjelokupnom timu.