26 medalja za PK Olimp Terme Tuhelj na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu

26 medalja za PK Olimp Terme Tuhelj na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu
Datum: 27.07.2016

Ovogodišnje ljetno Prvenstvo Hrvatske u plivanju i Prvenstvo Hrvatske za dobne kategorije održano je u Zagrebu od 21. do 24. srpnja 2016. godine. Uspješan organizator bio je Hrvatski plivački savez, a prvenstvo je po prvi puta održano na novom 50 metarskom olimpijskom bazenu ŠRC Svetice. Nastupilo je 526 plivačica i plivača iz 32 hrvatska plivačka kluba. U iznimno jakoj domaćoj konkurenciji nastupilo je i 10 natjecatelja Plivačkog kluba Olimp Terme Tuhelj. Pod ravnanjem sportskog direktora prof. Ivice Androića nastupile su plivačice; Tesa Novak, Suzana Ćorić, Hana Sivec, Lana Halapir i Magda Slovenec i plivači Karlo Iljaš, Nikola Iveković, Vili Sivec, Lovro Futivić i Manuel Jurak. Prema propozicijama organizatora na Prvenstvu Hrvatske nastupaju samo plivačice i plivači sa isplivanim kvalifikacijskim normama potrebnim za nastup. Plivački klub Olimp Terme Tuhelj ostvario je odličan rezultat osvojivši ukupno 26 medalja, od toga 8 zlatnih, 10 srebrnih i 8 brončanih.

Tesa Novak kao najbolja kadetkinja u državi i pobjednica serijala natjecanja HPS mini Grand prix Hrvatska primila je i poseban poklon Hrvatskog plivačkog saveza.

Ženska štafeta Olimpa prvi puta je u 20 godišnjoj povijesti kluba osvojila državnu medalju. Olimpovke su u disciplini 4 x 100 slobodno bile treće i osvojile brončanu medalju.

Prvog dana natjecanja osvojeno je 6 medalja. Tesa Novak postala je kadetska prvakinja Hrvatske u disciplinama 200 i 800 slobodno. Na 800 slobodno bila je treća u mlađe juniorskoj konkurenciji. Karlo Iljaš postao je državni mlađe juniorski prvak u disciplini 1500 slobodno i viceprvak u juniorskoj konkurenciji. Suzana Ćorić postala je državna prvakinja u mlađim juniorima na 200 mješovito.

Drugog dana natjecanja Olimpovci su također osvojili 6 medalja. Najviše ih je osvojila Suzana Ćorić u disciplini 100 leptir sa drugim mjestom u općoj, mlađe seniorskoj, juniorskoj i mlađe juniorskoj konkurenciji. Karlo Iljaš postao je državni prvak na 400 mješovito u mlađe juniorskoj konkurenciji, a Tesa Novak viceprvakinja na 100 leptir u kadetima. Od ostalih vrijednih rezultata Hana Sivec osvojila je deveto mjesto u mlađim juniorkama na 100 leptir.

Najava povijesnog rezultata za štafetno plivanje u Zagorju i Plivački klub Olimp Terme Tuhelj bilo je šesto mjesto mlađe juniorske štafete na  4 x 100 mješovito. Rezultat koji je ostvaren bio je uvertira da trećeg dana postoji šansa osvajanja prve ženske štafetne medalje u 20 godišnjoj povijesti kluba. Profesor Ivica Androić odigrao je ključnu ulogu u rasporedu nastupa plivačica u odnosu na konkurenciju i prije utrke pogodio rezultat sa odstupanjem od 30-tak stotinki sekunde i još jednom dokazao da je expert sa velikim znanjem i iskustvom. Djevojke; Tesa Novak, Magda Slovenec, Suzana Ćorić i Hana Sivec taktički su sprovele u djelo plan trenera Androića i otplivale svoje osobne rekorde. Bilo je to dovoljno za osvajanje trećeg mjesto u mlađe juniorskoj konkurenciji discipline 4 x 100 slobodno u kojoj je uzgred oboren i mlađe juniorski rekord Hrvatske plivačica iz Rijeke, a Tesa Novak je u istoj utrci izjednačila kadetski rekord Hrvatske  (1:01,64).

Trećeg dana natjecanja u individualnim disciplinama Suzana Ćorić   postala je viceprvakinja Hrvatske na 200 leptir u mlađe seniorskoj, juniorskoj i mlađe juniorskoj konkurenciji, a u općoj je bila treća. Karlo Iljaš postao je državni prvak u mlađim juniorima i viceprvak u juniorima na 800 slobodno. Od ostalih rezultata Vili Sivec osvojio je sedmo mjesto u kadetima na 200 leptir i osmo na 800 slobodno.

Zadnjeg dana natjecanja osvojene su četiri medalje. Tesa Novak postala je prvakinja Hrvatske u kadetskoj konkurenciji na 100 i 400 slobodno. U finalu na 400 slobodno osvojila je treće mjesto na 400 slobodno u mlađim juniorima. Karlo Iljaš je osvojio također treće mjesto u mlađim juniorima finalne utrke na 400 slobodno. Suzana Ćorić bila je nadomak medalje u finalu na 200 prsno osvojivši četvrto mjesto u mlađim juniorima. Od ostalih vrijednih rezultata je Vili Sivec bio deveti kadet na 400 slobodno, a Lovro Futivić deseti na 200 prsno.

Svi ostali plivači Plivačkog kluba Olimp Terme Tuhelj koji nisu ostvarili plasmane unutar prvih deset, a bilo ih je podosta od 10 do 20 mjesta dali su trenutno svoj maksimum i na reprezentativan način kao i ponajbolji Olimpovci promovirali Krapinsko zagorsku županiju i slogan Bajka na dlanu. Slijedi jednomjesečna stanka i pripreme za novu plivačku sezonu 2016/2017.